La llibertat interior


La llibertat interior

2020, COLUMNA

L’autèntica llibertat és la llibertat interior. He escrit un llibre per explicar-ho, per explicar-me. Si us ve de gust llegir-lo, ja el podeu trobar a totes les llibreries: “La llibertat interior”.

El llibre arrenca amb un cas molt conegut, el del psiquiatre jueu Viktor Frankl, que va sobreviure als camps d’extermini nazis. Frankl va patir l’Holocaust als camps de concentració d’Auschwitz i Dachau. Els nazis van assassinar la seva dona i els seus pares. Quan l’any 1945 l’exèrcit dels Estats Units el va alliberar i va poder tornar a Viena va escriure “L’home a la recerca de sentit”. En el llibre hi afirmava que fins i tot als camps de concentració –“fins i tot en aquells estats cruels de tensió psíquica i d’indigència física”– la persona podia mantenir la seva capacitat d’elecció, “un reducte de llibertat, d’independència mental”. A la persona se li podia arrabassar tot, va escriure Frankl, excepte una cosa: “l’última de les llibertats humanes, l’elecció de l’actitud amb què afrontar les circumstàncies, la llibertat interior”.

Salvant les infinites distàncies, he escrit el meu petit llibre tenint molt presents les paraules de Victor Frankl. I, sobretot, les d’un gran psicòleg català: Antoni Blay Fontcuberta. Va ser ell que va fer referència a “la llibertat sense límits”.

Va ser Antoni Blay que em va ensenyar, a través del seu llegat, que l’experiència de la llibertat interior és a l’abast de tots i cadascun de nosaltres. Al llibre explico com fer-la possible. Com desempallegar-nos dels obstacles que ens impedeixen ser autènticament lliures. Alguns són la por, la majoria de pensaments que tenim en el dia a dia, o el personatge que creiem que som. Aquest personatge ens fa fer tots els papers de l’auca, i el confonem amb la nostra vertadera identitat.

El fet revolucionari és descobrir qui som en essència. Només llavors podrem ser autènticament lliures.

Comprar

Inici  –  Següent llibre >

Enviar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *