En nom de la sinceritat es diuen moltes crueltats


sinceritat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Em passa el mateix que al protagonista de La terapeuta, Hèctor Amat: quan sento dir a una persona que ella és molt sincera, em poso a tremolar. No per la sinceritat en si mateixa, que celebro, sinó per tot el que acostuma a acompanyar aquesta frase, que sovint ens fereix. “En nom de la sinceritat es diuen tota mena de crueltats”, afirma Hèctor Amat. És el personatge d’una novel·la, i no cal dir que un escriptor no ha d’estar d’acord amb els seus personatges. Tanmateix, he intentat que aquest i els altres personatges no només entretinguessin el lector, sinó que el fessin pensar; és el que busco jo, com a lector també, a les novel·les. El cas és que em pregunto, pel que fa a la sinceritat, si cal portar-la fins a l’extrem.

Si portéssim la sinceritat fins a les últimes conseqüències, no diríem bon dia a tothom a la feina, perquè potser hi ha algú que ens cau malament. Si portéssim la sinceritat fins a les últimes conseqüències, no saludaríem tots els veïns a l’ascensor, ni intentaríem ser agradables amb tots els clients i saludats. Si portéssim la sinceritat fins a les últimes conseqüències, hauríem de dir-ho tot. Això és: dir tots els pensaments que se’ns creuen per la ment cada dia. Els pensaments útils, però també els inútils i destructius. Són només això, pensaments. Però en tenim 60.000 al dia. Per què no els diem en veu alta, sent sincers com som?

Molts no tenen raó. Alguns formen el que el psicoanalista i filòsof Bert Hellinger anomena “teranyines mentals”. Hom pot enganxar-s’hi i convertir-se al cap d’un temps en víctima. El mal sorgeix, explica, quan convertim el producte de la simple imaginació, que són les teranyines mentals, en el punt d’ubicació des del qual ens apropiem del dret de jutjar i condemnar els altres.

Sobre la sinceritat, diu Bert Hellinger: “Sincer és qui està a l’altura dels altres. Ni per damunt, ni per sota d’ells. Els sincers tenen afecte mutu, fins i tot quan el que es diu i es fa amb sinceritat pugui ser dolorós i de greus conseqüències”. Pero també afegeix: “Si algú, en manifestar la seva sinceritat, nega el respecte, aquesta sinceritat no és més que aparença. Per això cal estar alerta i mantenir una actitud reservada davant d’aquesta mena de sincers”.

 

 

 

Enviar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *